Tropické cyklóny jsou v různých částech světa rozdílně nazývány, i když se jedná o bouře, působící na stejném principu.

Přidat popisek
Tropická cyklóna má známý vzhled obrovské rotující oblasti oblaků se silnými větry a bouřkovými jevy. Prvořadým zdrojem energie víru je teplo uvolněné z kondenzujících vodních par (latentní teplo). Vzhledem k tomu si můžeme tropickou cyklónu představit jako obrovský tepelný motor.
Příznivými podmínkami pro vznik tropické cyklóny jsou existující poruchy počasí, teplá voda oceánu, vysoká vlhkost vzduchu a relativně malé pohyby vzduchu. Když takové podmínky panují dostatečně dlouho, může tato kombinace vyvolat silné bouře, neuvěřitelné vlny, prudké lijáky a záplavy.
Hnací silou tropické cyklóny je kondenzace, což je základní rozdíl oproti mimotropické cyklóně, která čerpá energii především z výrazných teplotních gradientů v atmosféře. Aby takový tepelný motor dobře pracoval, musí zůstat nad teplou vodní hladinou, která poskytuje dostatek vzdušné vlhkosti.
Výpar vody je zesilován prudkým větrem a sníženým tlakem vzduchu v existující bouři, výsledkem je udržování tohoto cyklu.
Tropické cyklóny
jsou v různých částech světa rozdílně nazývány, i když se jedná o bouře, působící na stejném principu: v Severní Americe je to hurikán (USA, Kanada), Chubasco (Mexiko) a Taino (Haiti), v Asii je nazývána tajfunem, Bagyo (Filipíny), v Austrálii a na Novém Zélandu Willy-willy.

Cyklón Pod názvem cyklón jsou známy tropické bouřky v oblasti Indického oceánu, zejména v Bengálském zálivu. Pojem se používá i pro bouře v jižním Indickém oceánu v oblasti ostrovů Mauritius, Réunion a Madagaskar.
Hurikán Pojem hurikán se používá pro tropické cyklóny v Atlantiku, zejména v Karibském moři, v severním Pacifiku (na východ od datové hranice) a v jižním Pacifiku (na východ od 160 stupně zeměpisné délky). Původ slova hurikán se má odvozovat od jména mayského boha větru Huracan, i když toto spojení není zcela vyjasněno.

TimeLapse Typhoon "Nangka" over Hong Kong

MENU A TADY MÁTE ŠTÍTKY:

7 000 000 ACTA Áji Amerika AMOR UT LACRIMA Android Aristoteles Bible Bílá růže Blogeři sobě Božejáci Bug Opera Buněčné receptory Cesta pro lásku Cinderella Citáty Civilizace Co je psáno ČÁP Čtyřčata Dělání Demokracie Den pro tebe Deprese Dětská radost Diskuze a debaty Divoký horský tymián Dlouhá cesta Dobrý voják Dobrý vtip! Dvojčata a housle Editace a styl psaní příspěvků Evergreen Externí disk Facebook Fernando Lopez Filmy Fotografie G+ Geek Goodbye My Lover Google Google AdSense Google Analytics Google TV Google+ Hádka Hněv milenců Humor Husa Husa velká jarní show s housaty Hvězdy Chrome Chtíc aby spal In Vino Veritas Inteligence Internet jak na to Jaro Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jídlo Jiří Vašíček Jít pro lásku John Denver Josef naše láska Judith Durham The Seekers Kachna Kamenný most Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Karel Schwarzenberg Karikatura Keep smiling Kemel Koledy Kolotoč svět Komentář Komentáře Kopírování Krásné je žít Kruh Užitečné příspěvky Kvítek jabloňový Kylie Minoque Láska Lásky čas Lavičky Legrace Lékař Leonardo da Vinci Lež Líbej mě Lída Baarová Lidové písně Life at Google Lindsey Stirling Loudá se půlměsíc Love Story Máj Maminka Manicko depresivní syndrom Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová MEXICO Michael Landon Milenci Mix videa Mobilní internet Modlitba Modrý sarafán Moudro pro tento den Moudrost Murphyho zákony Myšlenka dne Naše kuchyně Nefunkční bezpečnostní hláška Nikon No milk today Novinky O Shenandoah Objevy Odposlechnuto Oldřich Nový Once Upon A Time In The West Ovidius Paul Anka Diana Peníze Perský kocourek Sammuel Petr Novák Pirátství Pivo Poděkování Policie Pozitivní myšlení Poznámky Pravda Proces wuauclt.exe prohlížeč Opera Přátelství Předehra Příroda Příroda a my Příroda kvete Přítel Psychopatie v praxi Radůza Rangers Rath a sedmimilionová krabice Rebelové - Mně se líbí Bob Reklama Renata Rick Astley Rodina Roman Šebrle Rozšíření Opery Řešení problémů Sametová revoluce Sarah Brightman & Andrea Bocelli - Time to Say Goodbye Screenshot Schemer Sladké višně Slovo Slunce Smazání Facebooku Smích Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Spánek Srdce jako kámen Stahování Statečnost Street View Stres Svoboda Svobodný internet Šampaňské Škola Šťastné dětství Štěstí Švejk Švýcarský salašnický pes Technické spekulace Tenkrát Teotihuacan The New York Times Tipy Trpajzlíci Trubka Twitter U bankomatu U Zborova Unwand Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod a přivítání Václav Havel Vánoce VENEZUELA Verše Verše jako píseň Veřejné mínění Veverka Videa Videa o lásce Virtuální prohlídka měst Vlado Kumpan Vtipy Vtipy a humor Výchova Výlety Vyznání pro Pepču Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška WD My Passport What is love When I Fall In Love YouTube Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Zajímavosti Zákon Zaláskujte se Zamilovaný Zápisník Zdeničko má Zdraví Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Žebrota Židovské

CO SE TADY NEJVÍC ČTE....

Vybraný příspěvek

Myšlenka dne. „Jsme velmi často otroky bank, vlastní poživačnosti, rozežranosti, touhy mít se lépe.“ Andrej Drbohlav

Kam půjdeme teď? Protože na počátku naší velmi mladé demokracie  přišla do společnosti celá řada jevů a vlivů, na které jsme vůbec ne...